Nyheter Rurik.se
  Om vår organisation     Ryssar i Sverige  
  Gallerier     E-tidning     TV   Kalender: Sverige 
Vår organisation
Medlemskap
Våra tävlingars resultat
Nyheter
TV-sändningar på ryska från Stockholm i Internet
Elektronisk tidning (bara på ryska)
Fotogalleri
Länkar
Top1 [Recepie book]
Axelsson &Karlsson
Efron
Alvik
Tema modersmål
Sveamarket
VolgogradWelcome

Nyheter

 2017-05-11 - 2027-05-11
Eva björklunds märkvärdiga tal inför marschen på Segerdagen i Stockholm
Många blev imponerade av Eva Björklunds tal inför "De odödligas regementes" marsch i Stockholm. Härmed publiceras den originella versionen på svenska.
Foto: Vladislav Averkiev...

"Systrar och bröder, kamrater,           

Vi samlas här idag, inför årsdagen av den historiska segern, början till slutet på Andra världskriget, den i särklass blodigaste konflikten i mänsklighetens historia. Efter att de sovjetiska styrkorna intagit Berlin och tvingat fram Tysklands villkorslösa kapitulation befästes segern över Nazityskland den 9 maj 1945. I Asien sattes slutpunkten av USA atombomber mot Japan. 

Idag minns vi med oändlig vördnad och tacksamhet de miljoner människor som för över 70 år sedan offrade sina liv i kampen mot nazismen och fascismen, där Sovjetunionens folk fick axla den tyngsta bördan. Den 9 maj är helgdag i Ryssland, minnet av det stora fosterländska kriget lever ännu starkt i folkdjupet.

På Röda Torget samlas de och firar segern, i en familjefest där ett helt folk hedrar sina stupade, där marscherar ”De odödligas regemente”, alla de som mist en anhörig kommer med de odödliga porträtten på föräldrar, syskon och barn som stupat i fosterlandets försvar. Med dem minns vi inte bara ett krigsslut i allmänhet. Vi minns segern över den värsta, mest omänskliga, grymmaste folkmördarregim som drabbat Europa: den tyska Hitlernazismen.

Jag föddes under 2a världskriget, mitt under slaget om Stalingrad, i november 1942. Växte upp under de 40-och 50-tal som hyllade USA som den segrarmakt som räddade Europa och världen från tyska nazismen. Vi fick aldrig veta något om Rysslands avgörande roll och oerhörda offer, vi växte upp i en USA-vurm utan like, många av er här tillhör ju samma generation, vår ungdom präglades av Hollywood, av filmerna, musiken, dansen, bilsamhället, varuhusen, jeansen, T-tröjorna med mera, allt från USA. För många av oss var det först med USAs krig mot Vietnam som vi väcktes till en annan insikt om världspolitiken, också en insikt om mediemakten över våra sinnen, den smygande indoktrineringen, den förhärskande sanningen, upplyst från USA, som vi och verkligheten då lyckades bekämpa. 

Det hade tagit ett par decennier för den egentliga sanningen att tränga fram och erkännas,

Sanningen om Sovjetunionens avgörande insats, att det var Röda Armén som intog nazismens huvudstad, Berlin, och tvingade tyska armén att kapitulera, att det var Sovjetunionens folk som offrade mest för segern.

Efter Vietnams seger och viss en kortvarig balans medielandskapet återställdes ordningen pö om pö, med rättning i leden och mediernas beroende av de stora internationella nyhetsbyråerna  - de mäktigaste i USA - var snart tillbaka igen,  

Men siffrorna förblir otvetydiga, uppenbara, går inte att sudda ut. De ofattbara siffrorna som visade att i denna den i särklass blodigaste konflikten i mänsklighetens historia, med upp till omkring 80 miljoner döda, var det Sovjetunionen som fick betala det högsta priset med mellan 25 och 30 miljoner döda, och så många fler miljoner hårt drabbade överlevande som stred i kriget under omänskliga förhållanden eller stod ut under bombningar, svält och umbäranden. 

Sovjetunionens militära förlust­er blev tio gånger så stora som alla de västliga styrkornas tillsammans. Hur har någon mage att bortse från och ändra på sådana historiska fakta? Och varför?

Varför är det idag - enligt mediemakten - förgripligt att påminna om dessa fakta, och gångbart att beskylla sanningssägaren för förvrängd historiesyn, varför återupptas denna mediala historieförfalskning på 2000-talet?  Historieförfalskning brukar ha starka skäl, något den ska förmå oss till.

Ni undrar kanske varför jag och Svensk-Kubanska föreningen, har bjudits in att tala här, vad vi kan ha att bidra med en dag som idag, då vi hedrar de som tillfogade Hitlernazismen dödsstöten. 

För mig är det så här, dessa historiska dagar påminner oss om avgörande händelser, och tankarna går tillbaka, till hur vissa saker består och andra förändras, vi upptäcker mönster, hur det ena leder till det andra och idag tänker jag på den röda tråden från Stalingrad, till segern över nazismen, till Sovjetunionens återuppbyggnad till modern industrination, till den kubanska revolutionens överlevnad och djupa internationalistiska engagemang, som bidragit till frigörelse och utveckling i Latinamerika, Afrika, Asien. 

Utan Sovjets seger i Stalingrad 1942 och över tyska nazismen 1945 skulle den kubanska revolutionen inte ha överlevt där landet ligger, i USAs farvatten. Redan i juni 1960, när USA stoppade handeln med Kuba för att svälta kubanerna till underkastelse trädde Sovjetunionen in som handelspartner. När USA hade försökt invadera Kuba skickade Sovjet kärnvapenbestyckade raketer för att hindra nya försök. Det var oktoberkrisen 1962, USA lovade att inte invadera och Kuba fick andrum för att överleva och utvecklas tack vare handeln med Warzawapaktsländerna.

Kubanerna kunde bygga upp ett socialistiskt samhälle som ingen annan stans i världen, utveckla sitt eget folkstyre och välfärd, med sin egen ideologi, starkt präglad av den internationalism som bidragit till deras överlevnad.   Och starka nog att klara sig upp ur den katastrof som Sovjetunionens sammanbrott innebar för dem.

Min poäng är att Sovjets seger 1945, och uppbyggnad till stormakt, haft en avgörande betydelse för Kubas socialistiska revolution, som i sin tur i sin internationalism haft avgörande betydelse för Angolas och Nambias självständighet,  avskaffandet av apartheid i Sydafrika, för Latinamerikas frigörelse från USAs herravälde, med Venezuela, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, El Salvador, för Freden i Colombia, för bildandet av de Latinamerikanska och Karibiska ländernas Gemenskap befriad från USAs överhöghet, och utropandet av sin del av den amerikanska världsdelen till fredszon.

Allt hänger ihop.

Också nu, med USAs frenetiska ansträngningar att med mediemakten, undergrävande verksamhet, mjuka kupper och uppbackning av våldsamma upplopp återta makten över sin så kallade bakgård, med fokus nu på Venezuela. Och som nu också plockar fram och moderniserar det gamla rysshatet för att mota björn i grind, stoppa den kapitalistiska stormakten Rysslands växande internationella inflytande.

Ett rysshat som av historiska skäl får snabbt gehör i Sverige. Men vi glömmer inte, vi är här för att hylla Sovjetunionens avgörande insats och oerhörda offer för segern över Nazityskland. Vi trotsar de starka krafter som nu vill att vi ska glömma denna oerhörda, ojämförliga insats för att stoppa den tyska nazismen och som vill förbereda oss för ett nytt världskrig. Mediemakten och politikens högborgar hetsar mot Ryssland och Nato övar invasion, medan Sverige erbjuder sitt land till USA och Nato, och deltar i deras krigsövningar. Det påminner oss om Sveriges roll under andra världskriget, utropat neutralt, men samarbetsvilligt först med Tyskland och sedan med Västmakterna. I Tyskland söker de militära myndigheterna nu efter "rysktalande timanställda" för statistjobb under övningar med USA-armén. Det betonas att sökande ska tala bra ryska, och ha grundläggande kunskaper i engelska.

I vårt mediala underläge måste vi göra allt vi kan för att undergräva mediemaktens och politikens krigspropaganda, Det var med propaganda som Hitler fick med sig en del av den tyska arbetarrörelsen i detta djävulska världskrig mot deras egna intressen, slagordet ljöd Deutschland über alles. Idag utropar USAs president på andra sidan Atlanten: Amerika Först Skulle krigshetsarna i USA och Europa lyckas driva fram krig mot Asien, kommer Andra världskriget att framstå som en petitess.

Vi säger,

Aldrig mera krig.

Nej till Nato,

Upphäv värdlandsavtalet,

Gör Norden till en Fredszon.

Tack för ordet" Eva Björklund, vice ordförande i kubansk-svenska föreningen.

 2017-05-17
Fredsdag i Minnesplats Karlsvik.
Segerdagen är en viktig dag som firas i hela Ryssland. Man firar inte bara seger över nazisterna utan minns alla som dog -soldater, tjänstemän, civila befolkningen. Rysk-svenska föreningen Sputnik ärade krigets offer vid minnesstenen i Karlsvik.
 2017-05-14
Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd. Det odödliga regementet.
Tal den 7 maj 2017 på Medborgarplatsen. Samling i anledning av firandet av krigsslutet den 9 maj 1945.
Det säjs att segrarna skriver historien. Det är inte sant när det gäller andra världskriget. Där har vi i väst uppfostrats med historien om att det var USA och Storbritannien som stod som segrare, 1945, när andra världskriget slutade. Deras krigslidanden har beskrivits i rader av filmer och böcker. Sanningen är den att det var Sovjetunionen som till 93% stod för förlusterna i människoliv under andra världskriget och med ett sönderbombat och förbränt land...
 2017-05-08
Aktionen "Det Odödliga regementet" hölls i Stockholm
Stockholm, den 7 maj TASS Irina Dergatjeva.
Civilaktionen "Det Odödliga Regementet" till minnet av segern i Fosterlandskriget mot nacisterna hölls i Stockholm för tredje gången i rad. Den arrangerades av Ryska riksförbundet och Svensk-ryska vänskapsforumet.
Foto: Vladislav Averkiev
Läs vidare på ryska:
 2017-05-08
"Det Odödliga Regementet": hela världen minns sovjetiska soldaters hjältedåd
Aktionen "Det Odödliga Regementet" har fyllt 10 år i år. Barn, barnbarn och barnbarnbarn till deltagarna i kriget går ut på gatorna med foton på sina hjältar. Aktionen äger rum inte bara i Ryssland. Varje år får aktionen ännu större geografi.
 2017-05-08
Segerdagens firande i Karlstad
Föreningen "Vi pratar ryska" samlades idag 7 maj i Sandgrundsparken i Karlstad för att hedra minne av våra förfäder och mödrar som gick bort i kampen mot fascismen. Vi var inte många idag, men flera länder. Det fanns inte en enda familj i forna Sovjet som inte drabbades av kriget. Vi vill ha fred på jorden.
Text och foto Irina Persson
 2017-05-07
Den unga musikern Arthur Edman representerar Sverige på festivalen "Moscow Meets Friends"
Mellan den 29 maj och 9 juni håller man Internationella musikaliska festivalen "Moscow Meets Friends", som arrangeras av Internationella välgörenhetsfonden av Vladimir Spivakov. Årligen har festivalen över 2000 deltagare, barn från 50 regioner av Ryssland och 40 länder. Förra året represenderades Sverige av den unga musikern Arthur Edman, som imponerade på alla med sin otroliga begåvning. I år kommer Arthur till Moskva igen, det är en stor ära och ett stort ansvar för den 13-årige pojken.
 2017-05-06
Stockholm to Host "Immortal Regiment" March on Sunday
Swedens capital will host the "Immortal Regiment" rally dedicated to the heroes of the war against the Nazis and their satellites for the third time.
Foto: rurik.se
 2017-05-03
III Regionala konferensen av ryska landsmän i Norden och baltiska länder hölls i Danmark
Den 26-27 april 2017 var Danmarks huvudstad Köpenhamn värd av III regionala konferensen av ryska landsmän i Norden och baltiska länder. Deltagarna var representanter från 10 länder, Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Finland, Norge, Island, Danmark, Tyskland och Polen.
 2017-04-23
Ryska konsulatet är på besök till Luleå
Ryska konsulatet kom på besök till Luleå. De hjälpte med pass, visum och handlingar för ryska landsmän I Norrbotten. Tatiana Miralm från Folksam konsulterade om försäkringar och pensioner. Natalia Isaksson hjälpte med deklarationer. Ett stort tack till alla!
Konsulatet la blommor vid minesstenet i Karlsvik.
Foto: Katerina Ekström.
 2017-04-21
Ryska borschsoppan på en ö i Sverige
En artikel om en resa till Öland av Maria Bessmert.
"Öland som ligger i södra Sverige har cirka 25 000 invånare, men på sommaren har den så många som 500 tusen besökare från hela världen. Öland är Sveriges andra största ö. Det förvandlas till en riktig kurort för svenskar på sommaren. Man får inte bara solbada på stränderna och bada i Östersjön utan också njuta av öns vackra natur och sevärdheter.
Öns invånare är svenskar som sysslar med lantbruk.
 2017-04-18
Påskfirandet i Karlstad
Den 16 april arrangerade föreningen "Vi pratar ryska" en utställning om ortodoxa påsktraditioner på Karlstads största torg. De bjöd på ortodoxa påskkakor och andra traditionella påskrätter. Gäster fick till och med ta med recepten på alla rätterna. Samovarteet serverades och lockade alla de förbigående. Det var en oförglömlig upplevelse för många!
Karlstadborna uppskattade miniutställningen "Påsk i den ryska kulturen" som innehöll målningar med påskmotiv, vykort och boken "Ryska författare om påsk". Det var vackert väder, och alla njöt av solen och helgen!
Text Irina Persson
Foto Julia Rezvyh
 2017-04-14
Redogörelse om Totalnij diktamen i Lund som ägde rum den 8 april 2017
Den 8 april 2017 hölls utbildningsprojektet Totalnij diktamen i 866 städer världen runt, även i Sverige. Med Skruvs stöd arrangerade man Totalnij diktamen i Lund på Folkuniversitetet. Stort tack till alla som var med! Kl 11 den 22 april är alla välkomna att gå igenom sina fel och ställa frågor till filologer.
Foto: Darja Barmuk.
 2017-04-11
Författare till forskarartiklar sökes
Kontaktinformation: vfmk@centruscom.ru
 2017-04-09
Den svenska sjömannen Dij Repin och hans drömmar
Läs artikeln på ryska här:
Författarens kontakter: Inora Krajsman ika20033@googlemail.com
 2017-04-09
Hur Totalnij diktamen gick i Sverige
I söndags den 8 april kunde alla som kan ryska delta i Totalnij diktamen och skriva diktamen på ryska.
 2017-04-07
Instamöte med rysktalande bloggare och den oförglömliga promenaden i Limhamn
 2017-04-07
Utställning av de ryska konstnärerna Tatjana Jakomainen och Ekaterina Shubina i Luleå
Ryska konstnärer Tatjana Jakimainen från Kiruna och Ekaterina Shubina ställer ut på Bocken, Luleå kommun. Fina oljemålningar och Påskblommor.
Foto: Katerina Ekström.
 2017-04-04
Rundfråga om integrationsprocesser i Sverige, Sverigebor krävs
Göteborgs universitet gör undersökning om integrationsprocesser i Sverige. För att delta i rundfrågan sökes Sverigebor i alla åldrar som av vissa orsaker bytte efternamnet (förutom efter bröllopet). Informationen är helt hemlig. Ring gärna 070-7423900.
 2017-04-01
Gross Revision of Second World War History in Swedish School Books
In 2016 the question of second world war history in swedish school books was
debated in the official journal of swedish historians, Historisk Tidskrift.

According to professor Lennart Palm at Gothenburg University there has
taken place a slide towards a revisionist view, that is a shift in attribution of
guilt, from the mainstream position after the Nuremberg Trials that Nazi
Germany was the guilty party, to the position that the Soviet Union was
equally if not more guilty.
 2017-03-28
Workshop på barnklubben Lilla vinden
Barnklubb Lilla vinden träffades för att skapa den traditionella ryska dockan med Katerina Ekström. Ledaren Anna Bülow berättade om träd och blommor. Det var kul!
Foto: Ekatetina Ekström
 2017-03-23
RYSSLAND BEHÖVER STARKARE SAMARBETE MELLAN LANDSMAN UTOMLANDS
 2017-03-23
Ryska landsmän är ambassadörer av den riktiga, öppna, skapande Ryska världen
 2017-03-15
Registrera din barn till ryska barncenter "Orljenok" och "Ocean"
 2017-03-14
Ryssland ger legitimation till de som föddes i Sovjeten
Den ryska tidningen Komsomolskaja pravda skriver: "Alla de som föddes i Sovjeten ska få ryskt medborgarskap. Nu behöver de inte ha dokument där de vägrar att vara medborgare av ett annat land".
Läs vidare:
 2017-03-14
Utländska turister kommer oftare till Ryssland
På invigningen av turistmässan "Inturmarket 2017" sa Rysslands kulturminister Vladimir Medinskij att antalet utländska turister som besöker Ryssland ökade med 7 procent, meddelar ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.
 2017-03-13
Maslenitsa festivalen: slaviska helgen som förenade två huvudstäder
Alla vet att ryssar älskar folkhelger. De försöker vara med om alla festligheter. Ingen firar folkhelger så stort som ryssar. Fornslaviska vanor och ritualer som gjordes för att hedra naturen bevarades mest just i ryska folkets traditioner.
Läs på ryska:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=vXjUAhkIvhU
 2017-03-13
Skaffa en rysk vän för vänskap och fred
Det är dags att damma av gamla vänortskontakter och att uppmuntra studier i ryska, skriver Inga Näslund, Palmecentret.
 2017-03-11
Konståkningsläger i Stockholm i juni
Konståkningsklubben "Skating & Dance Academy" bjuder barn och tränare till sportläger i Stockholm. Träningsplatsen är en modern ishall i Solna.
 2017-03-11
Kurser i ryska på Universarium
På Universarium hemsida hittar man varierande kurser. Moskvas statliga pedagogiska universitet erbjuder kurser i pedagogik och undervisning i ryska. Se mer:
 2017-03-06
Projekt "Ryssland - kärlek utan gränser"
Representativa strukturer inom Rosgossotrudnitjestvo startar projektet "Ryssland - kärlek utan gränser".
I mars hålls det internationella projektet "Ryssland - kärlek utan gränser" arrangerat av Rosgossotrudnitjestvo i 80 länder. Projektets start går parallelt med Internationella kvinnodagen den 8 mars.
 2017-03-06
Ryssland är redo att återställa relationer med Sverige
Ryssland är redo att återställa relationer med Sverige. Det säger ordföranden i ryska federationsrådets utrikesutskott, Konstantin Kosatjev, på mötet med vicespeaker i OSCE Parliamentary Assembly, Kent Härstedt.
 2017-03-06
Ny rysk mataffär i Karlstad
”All mat”,är en ny affär i Våxnäs där man kan köpa rysk mat!
Adress: Blockgatan 9, vid cafe Våxnäs.
Foto:
 2017-03-04
Ska juridisk försäkring av ryska landsmän tillämpas?
 2017-03-04
Ryska utrikesdepartementet gjorde lista över advokater som kan rådgiva ryska landsmän
Rysslands utrikesdepartement författade en lista över advokater och juridiska firmor som kan rådgiva ryska landsmän utomlands. Listan innehåller 1 336 advokater i 145 länder. Listan presenterades den 26 januari 2017 av Ryska utrikesdepartementets ombudsman för mänskliga rättigheter Konstantin Dolgov.
 2017-03-04
Kategorier av den ryska civilisationen
När vi pratar om "Den ryska världen" är det tal om utmaningar och val. Val av ryska språket och ryska identiteten och utmaning till det "belovezjskaja" geopolitiska system som gjorde ryssar till världens största söndrade nation. Den ryska nationen är söndrad och skuren, men samtidigt är den förenad.
 2017-03-01
Delegationen från Tjetjenien är på besök i Sverige
Delegation från Tjetjenien kom på besök till Sverige. Besökets syfte är att lära sig av den svenska erfarenheten på Stockholms sjukhus.
 2017-03-01
Ny sommarkurs SU – Dostojevskijs romanvärld
Sommarterminen 2017 ger Slaviska avdelningen kursen ”Dostojevskijs romanvärld”, 7.5 hp. Dostojevskij hör till de klassiker som ännu engagerar; hans verk drar alltjämt in läsaren i sin oavslutade dialog om de ”förbannade” eviga frågorna. Romanerna förenar det allmänmänskligt existentiella med skildringen av den ryska nationen på tröskeln till moderniteten. Med sin inträngande psykologi, filosofiska skärpa och formella innovation har Dostojevskij haft stor betydelse för 1900-talslitteraturens utveckling, och intar en självklar plats bland romankonstens mästare.
 2017-02-28
Längre anmälningsperiod till Internationella läsartävlingen "Levande klassiker"
Anmälan till Internationella läsartävlingen "Levande klassiker" kan lämnas till den 31 mars!
För att delta i tävlingen ska man ladda upp inspelningen av sin föreställning på vår officiella youtube kanal:
 2017-02-27
Den ryska världen firade Maslenitsa
Maslenaja veckan är slut i den slaviska världen. I år varade den 20-26 februari. Man firade Maslenitsa i olika delar av världen och sa hejdå till vintern - dansade och lekte, bakade pannkakor som symboliserar solen i den slaviska traditionen.
 2017-02-27
Den slaviska Maslenitsa-festivalen hölls i Stockholm
Den slaviska Maslenitsa-festivalen hölls i Stockholm i lördags den 25 februari. Det var jubileumsåret - man firade Maslenitsa i Stockholm 10:e året i rad!
Många människor, både ryssar och svenskar kom till Medborgarplatsen för att säga hejdå till vintern och välkomna våren - det är just det den slaviska helgen har att göra med. På festivalen åt alla pannkakor, dansade, sjöng och eldade upp en figur av hö som gestaltar vinter. Det var väldigt roligt!
Foto: Dmitrij Petrov
 2017-02-26
Maslenitsa i Stockholm 2017
I år firade man den ryska traditionella helgen Maslenitsa för tionde gången i Stockholm - det är jubileumsåret! Den främsta arrangören är Ryska riksförbundet som arrangerade festivalen med hjälp av Rysslands ambassad i Sverige, ABF föreningen och Vera Sagers fond. I år ägde festivalen rum på Medborgarplatsen. Tidigare firade man vårens ankomst i Kungsträdgården. På vestivalen kunde man smaka på ryska pannkakor med olika fyllningar, dansa traditionella danser, sjunga och leka, samt köpa mat och andra varor från Ryssland.
Foto: Elena Kolpakova
 2017-02-26
Sverige kämpar mot rasism
Sverige kämpar mot rasism
foto: goverment.se
22/02/2017
Sverige publicerade nationella planen av kampen mot rasism och hat på grund av nationalitet. Planens huvudsyfte är att planera och sätta igång ett strategiskt och effektivt arbete mot rasism och brott.
Man kan hitta planen via länken:
 2017-02-20
Wallström till Ryssland – möte med Lavrov
Den 21 februari åker utrikesminister Margot Wallström (S) till Ryssland.
Hon besöker Moskva för överläggningar med utrikesminister Sergej Lavrov.
– Det är heller ingen hemlighet att Ukraina är en mycket angelägen fråga för Sverige. Det är viktigt att det diskuteras, säger en UD-källa.
 2017-02-20
Utställningen "Sonja Kovalevsky: Polibino. Mikhajlovskoje. Stockholm" invigdes i Stockholm
Den 10 februari invigdes utställningen "Sonja Kovalevsky: Polibino. Mikhajlovskoje. Stockholm" i Stockholm. Utställningen arrangerades av Ryska kulturministeriet, Pusjkinnaturreservatet, Pskov museum och Rysslands ambassad i Sverige.
 2017-02-17
Information om falska nyheter ska publiceras på Ryska utrikesministeriets hemsida
Maria Zaharova, Ryska utrikesministeriets officiella representant och chef för Informationsdepartementet, berättade för nyhetsbyrån Rambler News Service att informationen om falska nyheter skulle publiceras på ministeriets hemsida. Detta gör man redan i många europeiska länder. Projektet startas den 22 februari.
  
Prenumerera på nyheter
Dela på sociala nätverk
 Sök på webbplatsen

Annons:
Annons:
Rys amb
Общество Привет
Statistik över besök för idag
Яндекс.Метрика
Система Orphus